Kış meyvelerinden reçel nasıl yapılır?

19 Oca 2009

Yaz aylarında bol bol tükettiğimiz meyveleri kış aylarında da yiyebilmek için reçel yapmayı tercih ederiz. Reçeller günün en önemli öğünü olan kahvaltı sofralarımıza lezzet ve vitamin katar. Zayıflamış olan bağışıklık sistemimizi güçlendirmeye yarar. Rengarenk görünüşleriyle de iştahımızı açar.

Nedense yaz meyvelerinden bolca yapılan reçeller kış meyvelerinden pek yapılmaz. Gelin bir değişiklik yapalım ve kış meyvelerini reçel için kullanalım. Bu vitamin kaynaklarını yaza taşıyalım...

Portakal reçeli

Malzemeler

1 kg. portakal
1,5 kg. toz şeker
1 çay bardağı su

Hazırlanması

— Portakalların içlerini boşaltın (1 kg. gelmeli).
— Bu içleri tencereye koyup karıştırıcı yardımıyla ezin. (İçinde biraz pütür bırakabilirsiniz)
— Ezilmiş içleri şeker ve suyla birlikte karıştırarak, iyice koyu bir kıvama gelinceye kadar pişirin.
— Sıcak sıcak kavanozlara dökün.

Elma reçeli

Malzemeler

1.5 kg elma
250 gr toz şeker
1 adet çubuk tarçın

Hazırlanması

— Elmaları yıkayıp, dört eşit parçaya bölün.
— Çekirdekleri çıkarıp, çekirdek yataklarını temizledikten sonra tencereye koyun.
— Tencereye bir miktar su ve tarçın koyduktan sonra tencerenin kapağını kapatıp orta ateşe oturtun.
— Elmalar sularını salıp tekrar çekmeye başladıklarında tencereyi ateşten alın.
— Elmaları tahta bir kaşık yardımıyla bastırarak ezip, süzgeçten geçirin.
— Elmalara şekeri katın ve tekrar tencereye alıp orta derece ateşe oturtun.
— Tahta bir kaşıkla karıştırarak marmelat kıvamını buluncaya dek kaynatın.
— Sonra ateşten alın ve soğumaya bırakın.
— Ilıklaştığında kuru cam kavanozlara boşaltın, soğuduğunda kavanozların kapaklarını kapatıp, serin bir yerde muhafaza edin.

Ayva reçeli

Malzemeler

1 kg. ayva
5-6 su bardağı şeker
1 çay kaşığı limon tuzu veya 1 limon suyu

Hazırlanması

— Ayvaları dilimlenip soyun.
— Ortalarını çıkarıp istediğiniz biçimde doğrayın.
— Ayvaların çekirdeklerini ve kabuklarını 4–5 bardak suda haşlayıp, suyunu alın.
— Ayvaları bu su ile haşlanana kadar kaynatın, suyunu süzmeyin.
— Sonra şekerini ilave edip, reçel kıvamına gelene kadar kaynatın.
— Ateşten almaya yakın, limon tuzu veya limon suyunu ilave edin.
— Ilıklaşınca kavanozlara boşaltın.

Armut reçeli

Malzemeler

1 kg armut
600 gr toz şeker
Karanfil

Hazırlanması

— Armutları yıkayıp, dört eşit parçaya bölün.
— Çekirdekleri çıkarıp, çekirdek yataklarını temizledikten sonra tencereye koyun.
— Tencereye bir miktar su ve birkaç adet karanfil koyduktan sonra tencerenin kapağını kapatıp orta derece ateşe oturtun.
— Armutlar sularını salıp tekrar çekmeye başladıklarında tencereyi ateşten alın.
— Armutları tahta bir kaşık yardımıyla bastırarak ezip, süzgeçten geçirin.
— Armutlara şekeri katın ve tekrar tencereye alıp orta derece ateşe oturtun.
— Tahta bir kaşıkla karıştırarak marmelat kıvamına buluncaya dek kaynatın.
— Sonra ateşten alın ve soğumaya bırakın.
— Ilıklaştığında kuru cam kavanozlara boşaltın, soğuduğunda kavanozların kapaklarını kapatıp, serin bir yerde muhafaza edin.

Mandalina reçeli

Malzemeler

1 kg. mandalina
1 limon
7–8 su bardağı şeker

Hazırlanması

— Şekeri tencereye koyup 5 su bardağı su ilâve ederek orta kıvamda bir şurup hazırlayın.
— Mandalinaları yıkayıp kabuklarını soyup, bıçak ucu ile birkaç yerinden delin.
— Mandalinaları tencereye koyup, üzerini örtünceye kadar sıcak su ilâve edin.
— Orta hararetli ısıda beş dakika kaynatıp suyunu süzün.
— Acılığının gitmesi için iki kere daha suyunu değiştirip beşer dakika kaynatın.
— Son suyunda yumuşayıncaya kadar pişirip, suyunu süzün.
— Yumuşayan mandalinaları uzunlamasına ikiye bölün.
— Yarım daire şeklinde dilimleyerek, çekirdeklerini çıkartın.
— Kıvamlı şuruba mandalina dilimlerini ve limon suyunu ilave edip hafif hararetli ısıda reçel kıvamına gelinceye kadar kaynatın.
— Sıcakken ısıtılmış kavanoza boşaltıp soğuyunca ağzını sıkıca kapatın.

Kaynak www.moraldunyasi.com

0 yorum:

Design by Blogger Templates