Adaçayı 'doğal antibiyotik'

20 Şub 2009


Çok iyi bir antiseptik (mikrop öldürücü) olan adaçayı, kuvvet verici ve uyarıcı etkisiyle birçoğumuz tarafından tercih ediliyor. Uyku düzeni sağlayıcı özelliği ile de bilinene adaçayı hastalık sonrasında kullanıldığında vücuda kuvvet kazandırıyor. Aynı zamanda mide bulantısını kesip, sindirimi düzenler, en etkili nezle ilacıdır. Bademcik ve dişeti iltihaplarına iyi gelir. Doğal bir antibiyotiktir. Kanı temizler, yüksek tansiyonu düşürür.

Aktarlardan rahatlıkla bulunabilecek olan adaçayı yağı yara üzerine tatbik edildiğinde antiseptik özelliğini en iyi şekilde ortaya çıkarır. Adaçayı yağından günde 3 damla, 1 fincan suya damlatılarak içildiğinde bronşit, astım ve adet düzensizliğine faydası olur. Ancak kullanım miktarına çok dikkat etmek gerekir.

Adaçayı hangi hastalıklara ne kadar kullanılmalıdır?

Adet kanamasını söktürmek için, kaynamakta olan 1 lt suyu içine, kuru yaprak veya çiçek karışımından yarım avuç atılır. Çayın altı kapatılarak demlenmeye bırakılır. Yemeklerden sonra 1 fincan içilir. (be çay depresyondan kurtulmak için de kullanılır. Rahatlatıcı bir etkiye sahiptir.)

Ağız yaralarına ve nefes kokularına karşı ağzımızı her gün birkaç kez adaçayı ile çalkalayabiliriz. Adaçayının tıpkı maydanoz ve nane gibi nefes tazeleyici özelliği vardır.

Bademcik iltihabı için, 1 bardak kaynar suya, 10-12 gram adaçayı konulup, 5 dk kaynatılır. Oluşan karımla boğaz gargara yapılır.

Diş ve dişeti iltihapları için 250ml kaynar suya 2-3 çay kaşığı adaçayı yaprağı karıştırılarak dişler ovulur.

Egzama için, 1 bardak suya 10-15 gram adaçayı konulur. 5 dk. kaynatılıp bu suyla hastalıklı bölgeye yıkama ya da kompres yapılır.

Vücutta oluşan iltihaplar için, 1 bardak kaynar suya, 2-10 gram adaçayı konulur. 10 dk bekletilip, günde 2-3 bardak içilir.

Menepoz için, 1 bardak kaynar suya, 2 gram adaçayı konulur. 10 dk bekletilip, günde 2-3 bardak içilir. Soğuk algınlığı için, 1 bardak kaynar süte, 2-10 gram adaçayı konulur. 10 dk bekletilip, günde 2-3 bardak içilir.

Dikkat edilmesi gereken noktalar:

İçinde doğal fitoöstrojen yani bitkisel östrojenlerin olması nedeniyle adaçayını erkeklerin aşırı miktarda ve uzun süreli kullanması önerilmiyor.
Aşırı kullanımda kan basıncını yükseltiyor. Adaçayının çarpıntıya neden olan “thujone” maddesi içerdiği için çok yüksek dozlarda kullanılmaması gerekiyor. Günde 3 kahve fincanından fazla içilmemesi öneriliyor.
Hamilelik döneminde kesinlikle kullanılmaması gereken bu bitki demlenerek hazırlanmalı. 2 dakikadan fazla kaynatıldığında, zararı faydasından çok hale geliyor.

0 yorum:

Design by Blogger Templates