Anne adaylarının alması gereken vitaminler

13 Şub 2009

Hamilelikte düzenli beslenmek, gerekli vitamin ve mineralleri almak açısından önemlidir. Anne ile bebeğin bedensel ve ruhsal sağlığı için alması gereken vitaminlere dikkat etmesi gerekir.

A Vitamini:

Gece körlüğü gibi göz hastalıklarını engellemede, bağışıklı sisteminin güçlenmesinde, kemik ve diş oluşumunda etkili bir vitamindir. Yetersizliğinde yine uykusuzluk, yorgunluk, enfeksiyonlara kolay yakalanma görülebilir. Vücutta önemli görevleri olan bu vitamin karaciğerde depolanır. Bu nedenle gereğinden fazla alınması sakıncalıdır. Yağda eriyen bir vitamindir. Yiyeceklerle aldığımızda vücutta kullanılabilmesi için yanında bir miktar yağ alınması gereklidir.

En iyi A vitamin kaynakları
Hayvan karaciğeri
Balıkyağı
Yeşil, sarı sebzeler ve meyvelerdir.
En zenginleri kayısı, havuç, brokoli, kuşkonmaz, balkabağı, kırmızı biber, ıspanak ve yeşil kabaktır. Her gün beslenme içerisinde bu sebzeleri bulundurmak gerekir.

Hamilelerin bu vitaminin günlük ihtiyacına ek olarak 150 mcg. Vitamin A alması gerekir. Kadınların ortalama ihtiyacı 1500 mcg. kadardır.

Niasin:

Bkompleks vitaminlerinin bir üyesidir. Isıya ve ışığa dayanıklı bir vitamindir. Kolay bozulmaz. Vücuttaki protein, karbonhidrat ve yağ metabolizmasında görevlidir. Yetersizliğinde Pellegra denilen deri hastalığı görülür.

Belirtileri arasında:
Kırmızı ve şiş dil
Mide yanması
Bulantı
Kusma
İshal
Huzursuzluk
Uykusuzluk
Ellerde uyuşma
Bunama görülür.

Bu belirtiler görüldüğünde hemen bir hekime başvurmak gerekir.

En iyi kaynakları:
Karaciğer böbrek gibi organ etleri
Tam tahıllar
Yer fıstığı

Hamileliğin devamı içersinde bu vitaminin yetersizliği annede belirtilerin görülmesine neden olur. Hamileler günlük ihtiyaç olan 12 mg. a ek olarak 0.3 mg. Niasin alması gerekir. Vitamin kaynağı olan organ etlerinin kullanımında dikkatli olmalıdır.

Vitamin B1 (Tiamin):

Vücuda yeterli alınmadığında iştah kaybı, depresyon, sindirim sistemi bozuklukları ve zihinsel yorgunluk gibi belirtiler görülür. Vücutta önemli işlevleri vardır.

Kan oluşumuna yardımcıdır
Beyin fonksiyonlarını düzenler.
Yaşlanmanın etkilerine karşı korur.
Sinir sistemi hastalıklarından berberi'yi önler.

Vücudun ihtiyacı olan bu vitaminin en iyi kaynakları:
Esmer pirinç
Buğday tohumu
Karaciğer
Balık
Kümes hayvanları
Bezelyedir Kadınların günlük ihtiyacı 0.7 mg kadardır. Hamile kadınlarda bu şikayetlerin görülmemesi için ek olarak 0.1 mg vitamin B1 alınması gerekir.

Vitamin B2 (Riboflavin):

Vücutta hastalıklara karşı savaşan antikorların üretimi için gerekli bir vitamindir. Büyümede etkilidir. Gebelikte Vitamin B1 alımı önemlidir. Yetersizliği önlemek için en önemli besinler:
Peynir
Yumurta sarısı
Balıklar
Et
Tavuk, hindi
Süt
Ispanak gibi yeşil yapraklı sebzeler
Brokoli
Brüksel lahanasıdır. Yetersiz alındığında vücutta belirti verebilir.

Bunlardan bazıları:
Saç dökülmesi
Uykusuzluk
Işığa hassasiyet
Büyüme geriliği görülür.

Fazla alındığında vücuttan atılan bir vitamindir. Günlük ihtiyacı kadınlarda 1 mg. dır. Hamile kadınların ek olarak 0.2 mg alması gerekir. Hazırlama ve pişirme esnasında vitamin kayıpları oluşabilir. Bu nedenle taze alınan sebzeleri yüksek ısıya maruz bırakmadan tüketmek gerekir. Fazla pişirilmemelidirler.

0 yorum:

Design by Blogger Templates