Zinde bir beyin için neler yapalım

27 Şub 2009

İngiliz The Times gazetesi, Oxford ve Harvard Üniversitesi bilim adamlarının 'beyni genç tutmak' üzerine yaptığı araştırmalar.

Zinde bir beyin için:

Terleyin : Egzersiz, verimli çalışmak için bol oksijene ihtiyaç duyan beyin hücrelerinin gıdası gibidir. Böylece beynin öğrenme ve hatırlama becerisi güçlenir.

Balık yiyin: Yüksek Omega-3 içeren sardalya ve ton gibi yağlı balıkları tüketmek Zekayi artırır. Konsantrasyon ve okuma yeteneğini geliştirir. B vitamini ve protein açısından zengin besinler de seratonin içerdiği için beyindeki iletişim hızlanır.

Lavanta koklayın: Lavanta kokusu ise konsantrasyonu artırır. Özellikle öğle aralarında, çalışmaya başlamadan önce lavanta koklayın.

Mola verin: Uzun ve aralıksız çalışma saatleri ters etki yaparak beynin verimini düşürür. Araştırmalar her 40 dakikalık çalışmadan sonra 20 dakikalık ara vermenin, sonraki 40 dakikaya hazırlanmak için gerekli olduğunu savunuyor.

İyi bir uyku çekin: Gece 7-8 saatlik uyku beyin performansını en üste taşır. Ayrıca gün ortasında 30 dakikalık bir kestirme beynin şarj olmasını sağlar.

Sakız çiğneyin: Sakız çiğneme beyne giden kanı yüzde 20 artırıyor. Böylece hafızayı kuvvetlendirip, stresi azaltıyor.

Su için: Yüzde 80'i su içeren beynimiz su içmediğimizde küçülüyor. Bu sebepten her gün 1.5- 2 litre arasında su içmek gerekiyor.

Kırmızıya bakmayın : Kırmızı görmek özellikle sınavda basarıyı düşürüyor ve öğrencide motivasyon düşüklüğü yaratıyor.

Sıcak çikolata için: Yatmadan önce içilecek bir bardak sıcak çikolata zekayı arttırıyor. Kakao özellikle yaslıların zihnini açıyor.

Rahatlayın: Rahat bir yere oturup gözlerinizi kapayın ve ayaklarınızdan boynunuza kadar tek tek kaslarınızın gevşediğini hissedin. Gerginliği atmak, sınavdaki başarınızı yükseltecektir.

Yetenek geliştirin: 6 yas grubu üzerinde yapılan araştırmalara göre müzik ve resim gibi konularda eğitim gören çocukların IQ'ları daha yüksek oluyor.

Sınırlı teknoloji: SMS , e-mail'i ve internet sohbetlerini fazla yapmak ve çok televizyon seyretmek zeka seviyesini düşürüyor.

Beyin jimnastiği yapın: Akil oyunları oynayarak, bulmaca ve zeka testleri çözerek beyninizi zinde tutabilirsiniz.

Alkol almayın : Alkol beyin hücrelerini öldürerek, öğrenme ve hafıza bölgesine zarar verir.

Mustafa Ceceli / Karanfil Klip, şarkı sözü

21 Şub 2009



Mustafa Ceceli Karanfil Şarkı Sözleri

Ah benim örselenmiş incinmiş karanfilim
Bir sessiz çığlık gibi kırmızı masum narin
Bu ürkek bu al duruş söyle neden bu vazgeçiş
Ne oldu ümitlerine bu ne keder bu ne iç çekiş

Sen ki özgürlük kadar güzelsin, sevgi kadar özgür
O güzel başını uzat göklere, gül güneşlere gül

Kırılma, küsme sen yine bir şiir yaz
Çok değil inan az kaldı az
Bu kadar erken susma biraz bekle
Ağlama, ağlama gül biraz

Ah benim örselenmiş incinmiş karanfilim
Bir sessiz çığlık gibi kırmızı masum narin
Sen ki özgürlük kadar güzelsin, sevgi kadar özgür
O güzel başını uzat göklere, gül güneşlere gül

Kırılma, küsme sen yine bir şiir yaz
Çok değil inan az kaldı az
Bu kadar erken susma biraz bekle
Ağlama, ağlama gül biraz

Adaçayı 'doğal antibiyotik'

20 Şub 2009


Çok iyi bir antiseptik (mikrop öldürücü) olan adaçayı, kuvvet verici ve uyarıcı etkisiyle birçoğumuz tarafından tercih ediliyor. Uyku düzeni sağlayıcı özelliği ile de bilinene adaçayı hastalık sonrasında kullanıldığında vücuda kuvvet kazandırıyor. Aynı zamanda mide bulantısını kesip, sindirimi düzenler, en etkili nezle ilacıdır. Bademcik ve dişeti iltihaplarına iyi gelir. Doğal bir antibiyotiktir. Kanı temizler, yüksek tansiyonu düşürür.

Aktarlardan rahatlıkla bulunabilecek olan adaçayı yağı yara üzerine tatbik edildiğinde antiseptik özelliğini en iyi şekilde ortaya çıkarır. Adaçayı yağından günde 3 damla, 1 fincan suya damlatılarak içildiğinde bronşit, astım ve adet düzensizliğine faydası olur. Ancak kullanım miktarına çok dikkat etmek gerekir.

Adaçayı hangi hastalıklara ne kadar kullanılmalıdır?

Adet kanamasını söktürmek için, kaynamakta olan 1 lt suyu içine, kuru yaprak veya çiçek karışımından yarım avuç atılır. Çayın altı kapatılarak demlenmeye bırakılır. Yemeklerden sonra 1 fincan içilir. (be çay depresyondan kurtulmak için de kullanılır. Rahatlatıcı bir etkiye sahiptir.)

Ağız yaralarına ve nefes kokularına karşı ağzımızı her gün birkaç kez adaçayı ile çalkalayabiliriz. Adaçayının tıpkı maydanoz ve nane gibi nefes tazeleyici özelliği vardır.

Bademcik iltihabı için, 1 bardak kaynar suya, 10-12 gram adaçayı konulup, 5 dk kaynatılır. Oluşan karımla boğaz gargara yapılır.

Diş ve dişeti iltihapları için 250ml kaynar suya 2-3 çay kaşığı adaçayı yaprağı karıştırılarak dişler ovulur.

Egzama için, 1 bardak suya 10-15 gram adaçayı konulur. 5 dk. kaynatılıp bu suyla hastalıklı bölgeye yıkama ya da kompres yapılır.

Vücutta oluşan iltihaplar için, 1 bardak kaynar suya, 2-10 gram adaçayı konulur. 10 dk bekletilip, günde 2-3 bardak içilir.

Menepoz için, 1 bardak kaynar suya, 2 gram adaçayı konulur. 10 dk bekletilip, günde 2-3 bardak içilir. Soğuk algınlığı için, 1 bardak kaynar süte, 2-10 gram adaçayı konulur. 10 dk bekletilip, günde 2-3 bardak içilir.

Dikkat edilmesi gereken noktalar:

İçinde doğal fitoöstrojen yani bitkisel östrojenlerin olması nedeniyle adaçayını erkeklerin aşırı miktarda ve uzun süreli kullanması önerilmiyor.
Aşırı kullanımda kan basıncını yükseltiyor. Adaçayının çarpıntıya neden olan “thujone” maddesi içerdiği için çok yüksek dozlarda kullanılmaması gerekiyor. Günde 3 kahve fincanından fazla içilmemesi öneriliyor.
Hamilelik döneminde kesinlikle kullanılmaması gereken bu bitki demlenerek hazırlanmalı. 2 dakikadan fazla kaynatıldığında, zararı faydasından çok hale geliyor.

Doğum yapacak annelerin alışveriş listesi...

17 Şub 2009

Bebek bekleyen her ailenin yapması gereken hazırlıklar vardır. Bu hazırlıklar, bazı ailelerde hamileliğin ilk günlerinden itibaren abartılı bir şekilde yapılır. Kimsenin temennisi değildir fakat olumsuz bir sonuçla karşılaşıldığında aile, özellikle anne için yıkım olur. Baştada söylediğimiz gibi bir takım hazırlıklar yapılmalı bu hazırlıklar özellikle ilk üç ay geçtikten sonra abartısız bir şekilde yapılmalıdır. Önemli olan annenin ve bebeğin sağlığıdır. Bebek dünyaya geldikten sonra iç rahatlığı ile rahat rahat hatta abartarak yapılan alışverişler daha sağlıklı olacaktır.

Bir bebek büyütmek için gerekli olacak malzemelerin aşağıda bir listesi var. Ayrıca hastaneye giderken temin etmeniz gereken malzemelerin de bir listesi var. Unutmayalım ki bebek büyütmek için en gerekli şey sevgi ve sabırdır...

Bebek için gerekenler:
• Bebeğinizin içinde uyuyabileceği bebek beşiği
• Yatak takımı
• Yumuşak bir battaniye
• Bebek arabası veya ana kucağı
• Varsa arabanız için bebek oturağı
• Bebeğin yıkanması için küvet
• Bebeğin banyosu için havlu, özel sabun ve şampuan
• Altını değiştirirken sereceğiniz kalınca örtü yada ince bir minder
• Bebek bezleri ve altını temizlemek için kremli mendiller, pudra
• Bebeği biberonla beslayecekseniz şişe, emzik gibi malzemeler

Bebeğiniz için gereken giysiler:
6-8 adet geniş yakalı fanila, 8 tulum, en az 2 hırka, 2 pijama, 3-4 çift yumuşak çorap, bebek başlığı yada şapka, bebek eldiveni, hava soğuk ise yünlü dış giysi
• Bebeğinize masaj yapmak için bebek yağları, temizleyici mendil, nemlendirici ve pudra

Anne için gerekenler:
• Hijyenik kadın pedi(emici özelliği yüksek olmalı)
• 3-4 adet lohusa sutyeni; başlıca iki tür lohusa sutyeni vardır. Birinde açıldığında yalnızca meme başını ortaya çıkaran pencereler bulunur. Diğeri ise önden kopcalı olduğundan emzireceğiniz zaman kolayca bütünü ile açılabilir. İkinci tip daha iyidir, çünkü bunda bütünü ile açıkta kaldığından bebek memeye dokunma olanağı da bulur. Saf pamuklu ve alttan destekli sutyenler yeğlenmelidir.Göğsünüzün en şişkin yerinden alacağınız ölçü size lohusa sutyeninin ölçüsünü verir.
• Bolca pamuklu ve tercihan tek kullanımlık iç çamaşırı
• Acıyan meme uçları için krem
• Sutyen tamponları; sızan sütün sutyene geçmesini önler.
• Önden açılan gecelik ve pijamalar
• Alçak topuklu terlik

Hastane için gerekenler
• Öncelikle hamilelik ve doğum çizelgeniz ve doktor kontrollerinizin bulunduğu dosyanız
• Bol fanila ve gecelik, pamuklu ve ter emen cinsten olmasına dikkat edin.
• Kalın çoraplar, doğumun ileri evresinde üşüyebilirsiniz.
• Küçük bir sünger parçası yada bez,dudaklarınızı ıslatmak için.
• Temiz havlular ve sabun
• Kişisel temizlik malzemeleriniz;deodorant, pudra, diş macunu ve fırçası, tarak, şampuan, kağıt peçete ve havlu, nemlendirici ruj, temizleme mendilleri
• Sabahlık ve alçak topuklu terlik
• Sırt masajınız için bir masaj topu ve masaj yağı
• Sizi dinlendirip rahatlatacak kitap, dergi, teyp ve kasetler
• Fotoğraf makinası ve kamera
• Eşiniz için yiyecek ve içecek gıdalar
• Yakınlarınızın telefon numaraları

Anne adaylarının alması gereken vitaminler

13 Şub 2009

Hamilelikte düzenli beslenmek, gerekli vitamin ve mineralleri almak açısından önemlidir. Anne ile bebeğin bedensel ve ruhsal sağlığı için alması gereken vitaminlere dikkat etmesi gerekir.

A Vitamini:

Gece körlüğü gibi göz hastalıklarını engellemede, bağışıklı sisteminin güçlenmesinde, kemik ve diş oluşumunda etkili bir vitamindir. Yetersizliğinde yine uykusuzluk, yorgunluk, enfeksiyonlara kolay yakalanma görülebilir. Vücutta önemli görevleri olan bu vitamin karaciğerde depolanır. Bu nedenle gereğinden fazla alınması sakıncalıdır. Yağda eriyen bir vitamindir. Yiyeceklerle aldığımızda vücutta kullanılabilmesi için yanında bir miktar yağ alınması gereklidir.

En iyi A vitamin kaynakları
Hayvan karaciğeri
Balıkyağı
Yeşil, sarı sebzeler ve meyvelerdir.
En zenginleri kayısı, havuç, brokoli, kuşkonmaz, balkabağı, kırmızı biber, ıspanak ve yeşil kabaktır. Her gün beslenme içerisinde bu sebzeleri bulundurmak gerekir.

Hamilelerin bu vitaminin günlük ihtiyacına ek olarak 150 mcg. Vitamin A alması gerekir. Kadınların ortalama ihtiyacı 1500 mcg. kadardır.

Niasin:

Bkompleks vitaminlerinin bir üyesidir. Isıya ve ışığa dayanıklı bir vitamindir. Kolay bozulmaz. Vücuttaki protein, karbonhidrat ve yağ metabolizmasında görevlidir. Yetersizliğinde Pellegra denilen deri hastalığı görülür.

Belirtileri arasında:
Kırmızı ve şiş dil
Mide yanması
Bulantı
Kusma
İshal
Huzursuzluk
Uykusuzluk
Ellerde uyuşma
Bunama görülür.

Bu belirtiler görüldüğünde hemen bir hekime başvurmak gerekir.

En iyi kaynakları:
Karaciğer böbrek gibi organ etleri
Tam tahıllar
Yer fıstığı

Hamileliğin devamı içersinde bu vitaminin yetersizliği annede belirtilerin görülmesine neden olur. Hamileler günlük ihtiyaç olan 12 mg. a ek olarak 0.3 mg. Niasin alması gerekir. Vitamin kaynağı olan organ etlerinin kullanımında dikkatli olmalıdır.

Vitamin B1 (Tiamin):

Vücuda yeterli alınmadığında iştah kaybı, depresyon, sindirim sistemi bozuklukları ve zihinsel yorgunluk gibi belirtiler görülür. Vücutta önemli işlevleri vardır.

Kan oluşumuna yardımcıdır
Beyin fonksiyonlarını düzenler.
Yaşlanmanın etkilerine karşı korur.
Sinir sistemi hastalıklarından berberi'yi önler.

Vücudun ihtiyacı olan bu vitaminin en iyi kaynakları:
Esmer pirinç
Buğday tohumu
Karaciğer
Balık
Kümes hayvanları
Bezelyedir Kadınların günlük ihtiyacı 0.7 mg kadardır. Hamile kadınlarda bu şikayetlerin görülmemesi için ek olarak 0.1 mg vitamin B1 alınması gerekir.

Vitamin B2 (Riboflavin):

Vücutta hastalıklara karşı savaşan antikorların üretimi için gerekli bir vitamindir. Büyümede etkilidir. Gebelikte Vitamin B1 alımı önemlidir. Yetersizliği önlemek için en önemli besinler:
Peynir
Yumurta sarısı
Balıklar
Et
Tavuk, hindi
Süt
Ispanak gibi yeşil yapraklı sebzeler
Brokoli
Brüksel lahanasıdır. Yetersiz alındığında vücutta belirti verebilir.

Bunlardan bazıları:
Saç dökülmesi
Uykusuzluk
Işığa hassasiyet
Büyüme geriliği görülür.

Fazla alındığında vücuttan atılan bir vitamindir. Günlük ihtiyacı kadınlarda 1 mg. dır. Hamile kadınların ek olarak 0.2 mg alması gerekir. Hazırlama ve pişirme esnasında vitamin kayıpları oluşabilir. Bu nedenle taze alınan sebzeleri yüksek ısıya maruz bırakmadan tüketmek gerekir. Fazla pişirilmemelidirler.

6 adımda güçlü hafıza

7 Şub 2009

Hatırlamak kadar unutmak da bir nimettir. Yaşadığımız her acı ilk gün kadar taze olsaydı yaşamak bir ızdırap olmaz mıydı? Tabi ki unutmanında bir güzelliği var fakat gün geliyor akşam yediğimiz yemeği, sabah konuşuğumuz arkadaşımızı unutuveriyoruz.

Hafızayı geliştirmek için iletişim psikolojisi uzmanı Doğan Cüceloğlu altı aşamalı bir yöntem öneriyor.

Cüceloğlu bu aşamaların örgütleme, ayrıntılama ve ara-bul-geriye getir içinde yer alan alıştırma yapma ilkeleriyle gerçekleştirildiğini söylüyor. Bu aşamaların okullarda ve diğer eğitim kurumlarında da uygulanırsa başarıya ulaşılabileceğini de sözlerine ekliyor.

Aşamalar şöyle:

Gözden geçirin: Öğrenmek istenilen malzemenin gözden geçirilmesini ve nasıl düzenlendiğinin incelenmesini içermektedir. Konu ana hatlarıyla düzenlenip kendi kelimelerinizle ayrılabilir. Daha sonraki aşamalarda da okunulan bilginin özetin neresinde yer aldığı akılda tutulursa öğrenmek istenilen bilginin bu şekilde örgütlenmesinin yararı ortaya çıkar. Örgütlenerek organize edilerek çalışılan bir bilginin belleğe ne kadar yardımcı olduğu bu şekilde görülebilir.

Soru hazırlayın: Örgütlenen her bölümle ilgili soru hazırlanma.

Okuyun: Hazırlanan sorulara cevap ararcasına okuma yapılması.

İlişkiler kurun: Sorulara cevap verdikçe bölümler arasındaki bağlantıların neler olduğu anlaşılacaktır.

Tekrar edin: Her bölüm bitirilince birkaç kere tekrar edilmesini ve o bölümde hatırlanmasında zorlanılan kavramların farkına varılıp özellikle o kavramların gözden geçirilmesi gerekir.

Yeniden gözden geçirin: Konunun ve bu aşamaların tam olarak yapılıp yapılmadığını gözden geçirin. Bu aşamada konunun temel bölümlerinin ve bu bölümlerdeki temel kavramların hatırlanılması gerekir.

Kilo vermek için pratik yöntemler

6 Şub 2009

Kilo vermek isteyen bayanlara diyetisyen Serkan Tutar'dan pratik tavsiyeler...

1: Teknolojik aletlerden uzak durun: Televizyon, bilgisayara ayırdığınız bir saati vücudunuza ayırın. Yapacağınız hızlı tempo yürüyüş 1 saatte vücudunuzdan 250-300 kalori yakılması anlamına gelecektir.

2: Sağlıklı atıştırmalar yapın: Atıştırmak hepimizin korktuğu bir alışkanlık olsa da, bilinçli yapılan atıştırmalar kilo vermede başrol oynamaktadır. Peynirli sandviç, taze meyve suyu, yoğurt, tahıllı ekmek en mantıklı atıştırmalıklar olacaktır..

3: Öğünlere göre sağlıklı besin seçimi: Öğlen ve akşam yemeği seçimi en büyük problemlerden biridir. İçerisinde et bulunan yemekleri öğle yemeğinde, sebzeli yemekleri ise akşam yemeğinde tercih etmelisiniz.

4: Kahvaltı zamanı: Sabah yapılmayan kahvaltı kısa vadede olumsuz etkisi olmadığı sanılsa da uzun vadede kilo almanıza neden olacaktır. Sabah düşük kan şekeri ile uyanan vücut, siz besin almadığınızda dengesizleşir. Öğlen saatlerinde yoğun şekilde yenilen yemek ise kan şekerinizin çok hızlı yükselmesine neden olur. Sonuçta kan şekerinde dengesizlik meydana gelir ve metabolizma hızınızda azalmalara neden olur.

5: Lifli besinleri tercih edin: İçerisinde lif bulunan besinler tokluk hissinizin daha uzun sürmesini sağlar ve bir sonraki öğüne daha tok mide ile oturursunuz.

6: Gözlerinizi açmadan su için: Sabah kalkar kalkmaz içilen su bağırsak hareketlerinizi hızlandırır.

7: Haftada bir kaçamak yapın: Tek düze bir yaşam hepimizi sıkacağı gibi tek düze beslenmede sizi sıkacak ve yapmış olduğunuz programda bozulmalara sebebiyet verecektir. Sevdiğiniz ve kalorisi yüksek besinleri haftada bir gün tüketmelisiniz.

8: Yemeğe küçük, salataya büyük tabak: Büyük tabağın yarısını boş görmektense, küçük tabağın tamamını dolu görmek sizi psikolojik olarak rahatlatır.

Bebeğin anne karnında gelişimi - belgesel

1 Şub 2009

Design by Blogger Templates